Directorul Chevron România, Tom Holst, a comentat, într-un interviu pentru Natural Gas Europe, schimbarea de atitudine a Guvernului cu referire la gazele de șist, pe care o consideră o dovadă că premierul Victor Ponta „vrea să țină deschis viitorul economic al țării sale”. Totodată, Tom Holst a declarat că, în a doua jumătate a acestui an, Chevron va săpa un puț de explorare în zona Bârlad.
Chiar dacă, în 3 mai 2012, Guvernul Ponta vorbea despre „Instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de șist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracționare hidraulică”, Tom Holst a declarat că Chevron nu a primit niciun fel de notificare despre așa ceva. Mai mult, primul-ministru a trecut la sentimente mai bune pe acest subiect și a declarat că „ideea gazelor de șist trebuie tratată serios pozitiv„.
„Nu am primit nicio informare oficială (din partea Guvernului, n.red.) despre un moratoriu. Cred că premierul Ponta vrea să țină deschis viitorul economic al țării sale. E conștient că va dura trei-cinci ani pentru a termina cercetările și pentru a afla dacă gazele de șist pot fi exploatate”, a explicat Holst. Directorul Chevron România a adăugat că, „dacă faza exploratorie e încetinită, ar putea fi prea puțin timp pentru începerea exploatării atunci când aceasta devine o necesitate economică. Estimările actuale arată că rezervele de gaze naturale convenționale ale României se vor termina în 10-15 ani”.
Referitor la stadiul activităților Chevron în țara noastră, Tom Holst a explicat că s-au făcut „unele studii seismice” și s-au obținut permise pentru activități de exploatare în zona Moldovei și a Dobrogei.
„Nu avem încă licențe de exploatare. Deocamdată, e important să știm dacă există potențial pentru exploatare. În faza de explorare, sunt săpate doar puțuri verticale, fără fracturare hidraulică. Perimetrul Bârlad acoperă 1,6 milioane acri. Săparea unui puț de explorare e planificată pentru a doua jumătate a anului 2013. În perimetrul din Dobrogea, Guvernul a aprobat licența pentru aproximativ 670.000 de acri. Obținerea de date seismice 2D în aceste perimetre e așteptată să înceapă, de asemenea, în a doua jumătate a anului 2013”, a mai declarat Holst pentru sursa citată.
Directorul Chevron România a mai subliniat că această companie a încercat să informeze cât mai mult oamenii cu privire la gazele de șist și că orice cetățean român îngrijorat sau orice autoritate a statului au dreptul să adreseze întrebări către cei de la Chevron pe tema gazelor de șist. Mai mult, a subliniat Tom Holst, compania duce în prezent în Texas și Pennsylvania mai multe persoane din România apropiate problemei gazelor de șist, pentru a vedea cum arată această industrie în SUA.